Зразковий договір про надання житлово-комунальних послуг

Запись в дневнике разместил пользователь nevalentin0, 17 окт 2014.

http://osbb.vinnytsya.info/index.php?option=com_content&task=view&id=146&Itemid=55

Затверджений

рішенням виконкому міської ради

№ 818 від 22. 04. 2010 р.


Зразковий договір

про надання житлово-комунальних послуг


м. Вінниця „ ____” _________ 20 __ р.


1.Найменування сторін

____________________________________________________________________

( П І Б)

який ( а ) є власником ( квартиронаймачем) квартири ( кімнати в гуртожитку ) № ____ по вул.________________________ загальною площею ______ кв. м

на підставі _______________________________________ ___________________

в подальшому «Сторона 1» та _________________________________________

(назва підприємства, яке надає послуги)

в особі начальника (директора) ____________________________________

(П.І.Б.)

в подальшому «Сторона 2», що діє на підставі Статуту уклали цей Договір про наступне:


2. Предмет договору


2.1. Сторона 2 надає Стороні 1 послуги:

- з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;

- забезпечує організацію і виконання послуг з вивезення твердих побутових відходів, централізованогохолодного водопостачання і водовідведення;

-______________________________________________________.

2.2. Сторона 1 зобов’язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором.

2.3. В процесі взаємовідносин, пов’язаних з виконанням даного договору, Сторони зобов’язуються керуватись нормативними актами:

- Житловий кодекс України;

- Закон України « Про житлово – комунальні послуги» ;

- « Порядок формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення», постанова КМУ від 12.07.2006 р. № 959;

-«Про затвердження правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення постачання, холодної та гарячої води і водовідведення», постанова КМУ від 21.07.2005 р. № 630;

-« Про затвердження Правил утримання житлових будинків та прибудинкової території», наказ Державного комітету по житлово-комунальному господарству від 17.05.2005 р. № 76;

-«Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з ремонту приміщень, будинків, споруд», наказ державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004р. №150;

- «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», постанова КМУ від 20.05.2009 р. № 529;

- «Правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків», постанова КМУ від 08.10.1992 р. № 572;

- “Правила технiчної експлуатацiї систем водопостачання та каналiзацiї населених пунктiв України”, наказ Держжитлокомунгоспу України вiд 05.07.95 р. №30;

-«Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів», постанова КМУ 26 липня 2006р. №1010;

-« Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів», постанова КМУ від 10.12.2008р. №1070;

-Іншими нормативно - правовими актами, документами в даній галузі, що не суперечать чинномузаконодавству України.


3. Тарифи на послуги та їх загальна вартість


3.1. Тарифи на момент укладання договору на послуги становлять:

-з утримання будинку та прибудинкової території _________ грн./ м. кв.

відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради про затвердження тарифів на послуги № від .

-з вивезення твердих побутових відходів __________ грн. на одного мешканця

відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради про затвердження тарифів на послуги № від .

- з централізованого постачання холодної води ____________ грн./ м. куб

- з водовідведення _______________ грн./м.куб

відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради про затвердження тарифів на послуги № від .

3.2 Сторона 2 надає послуги відповідно до затвердженого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, періодичності та строків надання послуг, витяг з якого додається до цього договору.


4. Оплата спожитих послуг


4.1. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

4.2. Платежі вносяться не пізніше ніж до 20 числа, періоду що настає за розрахунковим в розрізі кожної з наданих послуг відповідно до діючих на момент оплати тарифів та фактичного об’єму спожитих послуг в попередньому періоді.

4.3. За несвоєчасне внесення плати Сторона 1 сплачує на користь Сторони 2 пеню у розмірі та порядку встановленому чинним законодавством за кожний день прострочення оплати.

4.4. У разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі, відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, Сторона 2 здійснює перерахунок розміру плати згідно вимог чинного законодавства.

4.5. Плата за надані послуги з водопостачання при наявності приладів обліку води справляється згідноїх показників.

4.6. У разі зміни вартості послуг Сторона 2 не пізніше ніж за 30 днів повідомляє про це Сторону 1 через засоби масової інформації. Оплата за новими тарифами здійснюється Стороною 1 без внесення змін до даного договору.


5. Права та обов’язки Сторін


5.1. «Сторона 1» має право на:

5.1.1. Отримання вчасно та відповідної якості послуг згідно з законодавством та умовами договору.

5.1.2. Отримання в установленому законодавством порядку інформації про перелік послуг, їх вартість, загальну суму місячного платежу, структуру тарифів, нормативів (норм) споживання, режиму надання послуг, їх споживчі властивості .

5.1.3.Відшкодування збитків, заподіяних майну та/або приміщенню, шкоди завданої його життю чи здоров’ю внаслідок неналежного надання послуг або їх ненадання.

5.1.4. Усунення Стороною 2 виявлених недоліків з надання послуг протягом строку встановленогочинним законодавством.

5.1.5. Перевірку кількісних та якісних показників надання послуг у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

5.1.6. Зменшення розміру плати за послуги з вивезенню ТПВ та централізованого холодного водопостачання та водовідведення у разі тимчасової відсутності Сторони 1 або / та членів його сім’ї на підставі письмової заяви і документа, що підтверджує його відсутність. Послуги з централізованого холодного водопостачання та водовідведення не сплачуються у разі відключення холодної води шляхом опломбування запірних вентилів за відповідною заявою.

5.1.7. Звільнення від розміру плати за послуги у разі їх ненадання та отримання компенсації за перевищення встановлених строків проведення аварійно - відновлювальних робіт у розмірі, встановленому законодавством.

5.1.8.Зменшення розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезенню ТПВ, централізованого холодного водопостачання та водовідведення у разі наявності пільг,визначених чинним законодавством.

5.1.9. Внесення за погодженням зі Стороною 2 зміни до даного Договору.

5.1.10. Укладення зі Стороною 2 додаткових договорів на заміну або ремонт санітарно – технічних приладів, пристроїв, обладнання, вивезення будівельного сміття, тощо.


5.2. «Сторона 1» зобов’язується


5.2.1. Використовувати житлові приміщення та місця загального користування виключно за призначенням.

5.2.2. Не допускати самовільного перепланування житлових та не житлових приміщень, руйнування конструкцій будинку, заміни та перестановки технічного обладнання в них.

5.2.3. Забезпечувати цілісність пломб приладів обліку води, не допускати самовільного втручання в роботу цих приладів.

5.2.4. Дотримуватись правил пожежної, газової, електробезпеки, санітарних норм.

5.2.5. Надавати безперешкодний доступ в квартиру та в інші займані Стороною 1 приміщення представників Сторони 2 та аварійних бригад, за наявності в них відповідних посвідчень, для ліквідації аварій, проведення ремонтних робіт, технічних і профілактичних оглядів, перевірки показань засобів обліку.

5.2.6. Оплачувати послуги в установлені договором строки.

5.2.7. Своєчасно інформувати Сторону 2 про кількість осіб, строк тимчасового проживання яких у квартирі перевищив місяць. На протязі місяця інформувати Сторону 2 про зміни санітарно – технічного та інженерного обладнання, яке впливає на умови, кількість, якість надання послуг передбачених цим договором.

5.2.8. Дотримуватись вимог нормативно – правових актів у сфері житлово – комунальних послуг.

5.2.9. У разі втрати права на пільги повідомляти про це Сторону 2 у десятиденний термін.

5.2.10. За власний рахунок проводити ремонт та заміну санітарно – технічних приладів, інженернихмереж, пристроїв та обладнання квартири, які вийшли з ладу з його вини( пп.4 п.3 ст.20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»)

5.2.11. Відшкодовувати Стороні 2 витрати з проведення аналізу якості послуг в разі необгрунтованих претензій з боку Сторони 1.

5.2.12. Своєчасно інформувати Сторону 2 про виявленні несправності обладнання, інженерних мереж та конструктивних елементів квартир та інших займаних Стороною 1 приміщень в будинку.

5.2.13. Проводити за власні кошти ремонт квартири.

5.2.14. Дотримуватись вимог житлового та містобудівного законодавства щодо здійснення ремонту чи реконструкції приміщень або їх частин, не допускати порушення прав та інтересів інших громадян.

5.2.15. Щомісячно надавати інформацію щодо об’ємів спожитих послуг по квартирним лічильникампри здійснені оплати даних послуг.

5.2.16. Здійснювати складування твердих побутових відходів в установлених місцях, а саме: на контейнерних майданчиках за адресою _____________________.

У разі наявності контейнерів для роздільного збору ТПВ дотримуватись умов сортування.

5.2.17. Забезпечувати вивезення будівельного сміття при проведенні ремонту квартири на полігон ТПВ.

5.2.18. Відшкодовувати Стороні 2 збитки, завдані в результаті невиконання або неналежного виконання умов даного договору та інших нормативно правових актів.


5.3. «Сторона 2» має право


5.3.1. Вимагати від Сторони 1 дотримання вимог правил експлуатації житлових приміщень та прибудинкової території, Правил благоустрою, санітарно-гігієнічних і протипожежних правил та іншихнормативно – правових актів у сфері житлово-комунальних послуг.

5.3.2. Вимагати від Сторони 1 своєчасного проведення робіт щодо усунення виявлених неполадок, пов’язаних з отриманням послуг, що виникли з вини Сторони 1, або відшкодування вартості цих робіт.

5.3.3. Доступу в приміщення Сторони 1 для ліквідації аварій, у тому числі несанкціонованого, відповідно до встановленого законом порядку для усунення недоліків у роботі санітарно – технічного та інженерного обладнання, проведення технічного та профілактичного огляду і перевірки показань квартирних засобів обліку води відповідно до законодавства.

5.3.4. Вимагати від Сторони 1 складування твердих побутових відходів у встановленому даним договором місці.

5.3.5. У разі виникнення сумнівів щодо правильності показників квартирних засобів обліку води звернутися до акредитованої лабораторії для проведення експертизи їх технічного стану та метрологічної повірки.

5.3.6. Здійснювати нарахування в розмірі ___ м.куб. на 1 зареєстровану особу за послуги з централізованого холодного водопостачання та водовідведення у разі відсутності інформації Сторони 1 про спожиті об’єми даних послуг за показниками лічильників.

5.3.7.Вимагати від Сторони 1 підтримку належного санітарного стану будинку (підвальних приміщень, горищ, сходових клітин та інше) та прибудинкової території.


5.4. «Сторона 2» зобов’язується


5.4.1.Забезпечувати вчасне та відповідної якості і в повному обсязі надання Стороні - 1 житлово-комунальних послуг згідно з законодавством та даним Договором.

5.4.2. Нарахування за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій проводити за фактично надані послуги в звітному місяці ( в межах затверджених тарифів) відповідно до порядку і періодичності та вимог нормативів, норм, стандартів, правил визначених чинним законодавством.

5.4.3. Надавати Стороні – 1 в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік складових послуг, структуру тарифу, загальну суму місячного платежу, норми споживання, режим надання послуг.

5.4.4.Щомісячно інформувати споживачів про фактичні витрати в розрізі кожної послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій .

5.4.5.Для забезпечення контролю за кількістю та якістю виконаних ремонтних робіт складати Акт виконаних робіт по кожному окремому будинку та погоджувати його з уповноваженим представником будинку.

5.4.6.Утримувати основні конструктивні елементи будинку та внутрішньобудинкові мережі в належному технічному стані, здійснювати технічне обслуговування та ремонт, вживати своєчасних заходів до ліквідації аварійних ситуацій, усунення порушень з надання послуг у строки, встановлені законодавством.

5.4.7. Вести облік вимог Сторони – 1 у зв’язку з порушенням умов та порядку надання послуг та розглядати у визначений законодавством строк претензії і скарги Сторони 1.

5.4.8. Зменшувати розмір плати за послуги з вивезення ТПВ та централізованого холодноговодопостачання і водовідведення у разі тимчасової відсутності споживача та /або членів його сім’ї на підставі подання ним письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його / їх відсутність ( довідка з тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання ).

5.4.9. Своєчасно за власний рахунок проводити роботи з усунення виявлених неполадок, пов’язаних з наданням послуг, що виникли з її вини. Забезпечувати за заявою споживача взяття на облік засобів обліку води в порядку передбаченому відповідними нормативними документами.

5.4.10. Не нараховувати плату Стороні 1 за послуги у разі їх ненадання.

5.4.11. Забезпечувати організацію та виконання послуг з вивезення твердих побутових відходів, централізованого холодного водопостачання і водовідведення відповідною спеціалізованою організацією, визначеною Виконавцем робіт з даного виду послуг.

5.4.12. Своєчасно проводити підготовку будинку і його санітарно – технічного та інженерного обладнання до експлуатації в осінньо – зимовий період.


6. Відповідальність сторін


6.1. Сторона 1 несе відповідальність згідно із законом за:

1) недотримання вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг;

2) несвоєчасне внесення платежів за послуги шляхом сплати пені;

3) порушення визначених цим договором зобов'язань.

6.2. Сторона 2 несе відповідальність згідно із законом за:

1) неналежне надання або ненадання послуги, що призвело до заподіяння збитків майну та (або) приміщенню споживача, шкоди його життю чи здоров'ю, шляхом відшкодування збитків;

2) зниження кількісних і якісних показників послуг або перевищення строків проведення ремонтно-профілактичних робіт шляхом зменшення розміру плати;

3) порушення зобов'язань, визначених цим договором.


7. Порядок розв'язання спорів


7.1. У разі порушення Стороною 2 умов цього договору Стороною 1 та представником Сторони 2 складається акт-претензія із зазначенням у ньому строків, виду порушення, кількісних і якісних показників послуг тощо.

Представник Сторони 2 повинен з'явитися за викликом Сторони 1
для підписання акта-претензії не пізніше ніж протягом трьох робочих
днів.

У разі неприбуття представника Сторони 2 у визначений цим договором строк або необґрунтованої відмови від підписання акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два інших споживача.

7.2. Акт-претензія подається виконавцеві, який вирішує протягом трьох робочих днів питання щодо проведення перерахунку платежів або надає споживачеві обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

7.3. Спори між сторонами розв'язуються шляхом проведення
переговорів або у судовому порядку.


8. Інші умови


8.1. Здійснення перепланування та переобладнання в приміщеннях Сторони 1 та місцях загального користування дозволяється виконувати в порядку, передбаченому чинним законодавством та з обов’язковим повідомленням Сторони 2.

8.2 Стороні 1 забороняється виносити та складувати будівельне сміття на контейнерні майданчики та прибудинкову територію.

8.3. Стороні 1 забороняється самостійно виходити на покрівлю, захаращувати технічні поверхи, підвали, місця загального користування, здійснювати паркування на зелених зонах, тощо.



9. Границі розмежування відповідальності


9.1. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло-, водопостачання, водовідведення: від зовнішньої стіни будинку до внутрішньої стіни квартири.


10. Форс-мажорні обставини

10.1. Сторони звільняються від відповідальності за цим договором у разі настання непереборної сили (дії надзвичайних ситуацій техногенного, природного або екологічного характеру), яка унеможливлює забезпечення надання послуг відповідно до умов цього договору.


11. Строк дії цього договору

11.1. Договір діє з ___________ до __________ і набирає чинності з дня його укладення.

11.2. Сторони зобов’язані вчасно повідомляти одна одну про зміну адреси місцезнаходження, номерів телефонів та про всі інші зміни, які здатні вплинути на реалізацію цього Договору та виконання зобов’язань по ньому.

11.3. Договір може бути розірваний достроково у випадку зміни Сторони 1 або переходу права власності на квартиру іншій особі. При розірванні Договору Сторона 1 зобов’язана провести повний розрахунок за надані Стороною 2 послуги.

11.4. Договір вважається таким, що продовжений на той самий термін, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін письмово не заявила про відмову від договору або про його перегляд.

11.5. Договір складено у двох примірниках, один з яких зберігається у Сторони 1, другий - у Сторони 2.


12. Довідкові відомості

12.1. Телефони спеціального виклику у разі виникнення аварій та інших надзвичайних ситуацій:____________________________________________________

12.2. Житлово-експлуатаційне підприємство_________ надає додаткові платні послуги:

Перелік послуг та вартість______________________________________________



Реквізити сторін

«Сторона 1» « Сторона 2»

_________________________________ ______________________________
(прізвище, ім'я та по батькові (найменування юридичної особи)
фізичної особи)

Адреса _________________________ Адреса __________________

________________________________ р/р______________________

________________________________ МФО_____________________

Телефон _____________________ Код______________________

Телефон__________________


Підпис Сторони 1 ____________ Підпис Сторони 2 __________
nevalentin0

Об авторе

раз